14/09/2026
Kalau rumah berjaya dijual RM500,000, adakah RM500,000 itu yang akan masuk ke akaun pemilik?
Tidak semestinya.
Harga jual rumah dan hasil bersih yang akhirnya diterima penjual adalah dua angka yang berbeza.
Sebelum sampai kepada angka bersih, penjual mungkin perlu mengambil kira baki penyelesaian pembiayaan, fi ejen hartanah jika menggunakan khidmat ejen, fi guaman dan disbursements, CKHT jika benar benar dikenakan, serta tunggakan atau pelarasan tertentu yang berkaitan dengan hartanah.
Satu perkara yang selalu mengelirukan adalah CKHT.
CKHT bukan cukai yang terus dikenakan atas keseluruhan harga jual rumah. Ia berkaitan dengan keuntungan daripada pelupusan dan tertakluk kepada kadar, tempoh pemegangan serta pengecualian yang berkenaan.
Dalam masa yang sama, wang yang dipegang dan diremit oleh pembeli di bawah mekanisme CKHT juga tidak semestinya sama dengan jumlah cukai sebenar penjual.
Jangan tolak kedua duanya sekali dalam kiraan seolah olah ia dua kos berasingan.
Begitu juga dengan baki pembiayaan. Angka yang penting dalam transaksi adalah jumlah redemption sebenar daripada pembiaya, bukan semata mata baki yang kelihatan dalam aplikasi bank.
Sebab itu sebelum menjual rumah, jangan tanya satu soalan sahaja:
“Berapa harga rumah saya?”
Tanya juga:
“Selepas semua selesai, berapa yang betul betul tinggal?”
Saya terangkan keseluruhan struktur kos jual rumah dalam artikel ini:
https://hakmilikkekal.com/kos-jual-rumah/
Syakir Zainol
PEA3833
Legacy Real Property Sdn. Bhd. E(1)1925
Fahami kos jual rumah, fi ejen, fi guaman, CKHT dan baki pinjaman supaya anda tahu anggaran hasil bersih sebelum menjual. Panduan Syakir Zainol.