Our Story
Lapsioikeusjuristit ry:n tarkoituksena on edistää lasten oikeuksien toteutumista vahvistamalla lapsioikeudellista osaamista lakimieskunnassa, vaikuttamalla lapsioikeuden kehittymiseen itsenäisenä oikeudenalana Suomessa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen pohjalta, tarjoamalla jäsenilleen tilaisuuden keskustella lapsioikeudellisista kysymyksistä sekä edistämällä lapsioikeudellista näkökulmaa yhteiskunnassa
Yhdistyksen jäseneksi voidaan hyväksyä oikeustieteellisen loppututkinnon suorittanut tai oikeustieteen ylioppilas.
Lapsioikeusjuristit ry järjestää jäsenilleen keskustelutilaisuuksia ajankohtaisista lapsioikeudellisisita teemoista sekä vierailuja ja opintomatkoja kiinnostaviin kohteisiin. Yhdistyksessä toimii myös opintopiiri. Vuosittain järjestettävä yhdistyksen seminaari on avoin myös muille kuin yhdistyksen jäsenille.
Lapsioikeusjuristit ry:n hallituksen puheenjohtaja on Virve Toivonen. Hallituksen jäsenet ovat Merike Helander, Riikka Kohler, Ulrika Krook, Johanna Laisaari, Kirsi Pollari ja Jaana Tervo.
Comments
Syksyn ensimmäinen jäsentapahtuma on täällä, tervetuloa!
Keskiviikkona 6.10. lakimies Sirkka Sivula STM:stä alustaa vireillä olevasta vammaislainsäädännön uudistuksesta nimenomaan lapsen oikeuksien näkökulmasta. Tilaisuus järjestetään Zoomissa klo 17 alkaen. Ilmoittautuminen on auki ja ilmoittautua voi tiistaihin 5.10. saakka vastaamalla sähköpostitse saamaasi jäsenkirjeeseen.
Tervetuloa keskustelemaan ja esittämään näkemyksiä lainvalmistelijoille ajankohtaisesta aiheesta!
Lasten kuulemisen käsikirja lainvalmistelijoille on nyt julkaistu.
"Käsikirjassa kuvataan periaatteita ja tapoja kuulla lasten näkökulmia lainvalmisteluprosessissa. Tapoja toteuttaa kuuleminen on useita ja erilaiset tavat soveltuvat eri vaiheisiin lainvalmistelun prosessia. Kuulemista valmisteltaessa tulee miettiä tarkoituksenmukainen muoto kuulemiselle. Käsikirjassa kuuleminen esitellään seitsemän osa-alueen avulla sekä mallinnetaan kaksi keskeistä kuulemisen tapaa; kysely ja kuulemistilaisuus lapsille."
Meitä on jo yli 1000. Kiitos, että olet mukana!
Lainvalmistelutehtävissä työskentelevien työn tueksi on julkaistu lapsivaikutusten arvioinnin käsikirja, jossa tarkastellaan lapsivaikutusten arviointia säädösvalmistelussa sekä teoreettisesta että käytännönläheisestä näkökulmasta. Käsikirja on laadittu osana kansallisen lapsistrategian toimeenpanoa.
Hei,
Lapsioikeusjuristit ry:n kevään 2021 viimeinen jäsentilaisuus järjestetään maanantaina 7.6.2021 klo 17 alkaen tuttuun tapaan zoomissa.
Tilaisuudessa meille esittelevät juuri valmistunutta lapsistrategiaa ja sen jatkotoimenpiteitä kansallisen lapsistrategian pääsihteeri Johanna Laisaari ja strategian erityisasiantuntija Sanna Koulu.
Ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteeseen
[email protected]. Linkki tapahtumaan lähetetään ilmoittautuneille viimeistään ma 7.6. Lämpimästi tervetuloa!
Lapsioikeusjuristit ry järjestää tiistaina 4.5.2021 klo 17 alkaen jäsenilleen keskustelutilaisuuden, jossa Milka Sormunen alustaa väitöstutkimuksestaan (The Best Interests of the Child in Human Rights Practice: An Analysis of Domestic, European and International Jurisprudence) ja kertoo muutoinkin väitöskirjaprojektistaan.
Tilaisuus järjestetään etäyhteyksin zoomin välityksellä ja siihen voi ilmoittautua osoitteessa:
[email protected].
Ilmoittautuneille lähetetään linkki tilaisuuteen viimeistään 4.5 aamupäivän aikana.
Lämpimästi tervetuloa!
Lapsen oikeudet -kirjasarjan neljäs teos on nyt uunista ulos! Kiitämme kaikkia kirjoittajia ja toivotamme antoisia lukuhetkiä lapsioikeuden parissa!
Vielä on aikaa ilmoittautua LOJ:n vuosiseminaariin, joka järjestetään 9.2. klo 17 alkaen. Aiheena tänä vuonna lapsen oikeudet perheessä ja puhujina mm. emeritusprofessori Ahti Saarenpää, professori Anna Nylund, OTT, VT Hannele Tolonen ja KKO:n oikeusneuvos Päivi Hirvelä. Etäyhteyksin järjestettävä tilaisuus on maksuton ja avoin muillekin kuin yhdistyksen jäsenille. Ilmoittautumiset:
[email protected]. Lämpimästi tervetuloa!
Sisäilma-asioihin erikoistunut Turun yliopiston työterveyshuollon professori Tuula M. Putus toteaa, että Pohjois-Tapiolan koulussa on olemassa selkeä terveyshaitta, eikä tutkimuksissa olla noudatettu Sosiaali- ja terveysministeriön asettamia näytteenotto-ohjeita. Putus on perehtynyt Espoon Tilapalvelut -liikelaitoksen toimittamaan raporttiin koskien Pohjois-Tapiolan koulun tilojen kuntoa. Putus toteaa tutkimuksen viimeisimmistä mittaustuloksista seuraavaa: "Ilmanäytteiden ottaminen ei ole relevanttia, koska Pohjois-Tapiolan koulun rakenteet ovat todetusti kostuneet ja vaurioituneet. Toisekseen tutkimusraportin mukaan sisäilmassa on ulkoilman mikrobeja: tämä osoittaa, ettei ylipaineistus toimenpiteenä ole onnistunut. Lisäksi, koska ulkoilmassa ei ollut tutkimuksen mukaan sädesieniä, sädesienten osoittaminen rakennuksen sisätiloissa viittaa rakennuksen sisällä olevaan mikrobilähteeseen. Sosiaali- ja terveysministeriö n ohje on, että mittaukset tulee tehdä rakennuksen normaalin käytön aikana: viimeisimmät näytteet on otettu syysloma-aikana - tämä ei ole normaali käyttötilanne koulurakennukselle. Mittaajat olivat todenneet tiloissa myös tunkkaisuutta, mikä osaltaan ei myöskään viittaa hyvään olosuhteeseen. Tunkkaisuuden lähteenä eivät ole voineet olla myöskään rakennuksessa oleilleet ihmiset. Terveyshaitta on kiistaton, koska useammalla henkilöllä on suositus tai kielto työskennellä poissa Pohjois-Tapiolan koulun päärakennuksen tiloista, ja ihmisiä on jouduttu toimittamaan sairaalahoitoon tai lääkäriin useampaan otteeseen syksyn aikana."
Putus antoi lausuntonsa tänään -ryhmälle.
Mittaustulokset ovat tarkemmin selviteltävänä myös riippumattomassa asiantuntijaorganisaatiossa, ja julkistamme selvityksen heti sen valmistuttua.
Työsuojeluhallinto Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL Työterveyslaitos Etelä-Suomen Aluehallintovirasto Ympäristöterveys Asumisterveysliitto AsTe ry IndoorAid Lapsiasiavaltuutettu Lapsioikeusjuristit ry Lastensuojelun Keskusliitto